آبسه سینه یا آبسه پستان بدلیل عفونت و تجمع چرک در ناحیه سینه ایجاد می شود.
این عارضه معمولا با درد شدیدی همراه است. به دلیل تجمع و فعالیت باکتری های جمع شده در زیر پوست سینه، آبسه رخ می دهد.
زنان ممکن است در زمان های مختلفی با این مشکل روبرو شوند. یکی از زمان های شایع ایجاد آبسه سینه، دوران شیردهی می باشد.
آبسه سینه یکی از شایع ترین مشکلات پستانی می باشد. عفونت ممکن است در اطراف نوک سینه یا هاله آن به وجود بیاید.
آبسه علاوه بر درد و تورم سینه ها باعث بروز علائمی نیز می باشد که برخی از شایع ترین آنها عبارتند از:
- تب
- حسااس شدن پستان ها
- احساس افزایش درجه حرارت در سینه
- پوسته پوسته شدن سینه
- احساس ضعف و بی حالی
آبسه سینه چیست؟
آبسه های پستان اغلب با ماستیت مرتبط می شوند، که باعث ایجاد درد و التهاب سینه می شود و معمولا در زنان شیرده ایجاد می شود.در طی تغذیه با شیر مادر، اگر باکتری ها به بافت پستان وارد شوند، یا اگر مجاری شیر (لوله های کوچکی که شیر را حمل می کنند) مسدود شوند، ممکن است عفونت رخ دهد. این وضعیت می تواند منجر به ورم پستان شود که اگر درمان نشود منجر به تشکیل آبسه می شود. گاهی اوقات زنانی که شیرده نیستند همچنین می توانند مبتلا به ماستیت شوند. اگر باکتری ها از طریق جراحت یا نوک پستان یا پیرسینگ وارد مجاری شیر شوند، سلولهای سفید خون برای حمله به عفونت به محل عفونت فرستاده می شوند.در این قسمت ناحیه ملتهب و سختی ایجاد می شود که آبسه نامیده می شود.
انواع عفونت پستانی
عفونت های پستانی در دو حالت بررسی می شون: زمان شیردهی و زمان غیر شیردهی
زمان شیردهی
زنان باردار در دو وضعیت ممکن است با آبسه سینه مواجه شوند:
بعد از اولین برداری و با شروع شیردهی پستانی
نداشتن اطلاعات کافی در مورد نحوه صحیح شیردهی پستانی و عدم رعایت بهداشت ناحیه سینه احتمال بروز علاِم آبسه را در این افراد بیشتر می کند.
به دلیل باز بودن مجاری شیری در وضعیت شیردهی، ممکن است باکتری ها از طریق این مجاری وارد سینه شده و باعث ایجاد ماستیت شوند. زمانی که ماستیت درمان نشود به آبسه تبدیل می شود.
هنگام از شیر گرفتن کودک
در این حالت آبسه به دلیل تجمع شیر در سینه شکل می گیرد.
در زمان غیر شیردهی
اگر فرد در دوران شیردهی نباشد با توجه به موقعیت ایجاد آبسه آن را به دودسته زیر تقسیم می کنیم:
1) آبسه مرکزی
زمانی که عفونت در اثر ورود باکتری به مجاری سینه باشد، آبسه در هاله سینه رخ می دهد. این نوع آبسه بسیار خطرناک بوده و در صورت عدم درمان خطرات جدی مانند مرگ فرد را تهدید می کند.
2) آبسه محیطی
علت آبسه محیطی دقیقا مشخص نمی باشد ولی به دلیل شیوع بین افراد در سنین بالا و بعد از یائسگی، احتمالا این نوع آبسه با بسته شدن مجاری شیری مرتبط است.
عوامل موثر بر ایجاد آبسه سینه
- مصرف زیاد دخانیات
- دیابت
- پروتزهای سینه سیلیکونی
- سابقه جراحی سینه
- آرتریتروماتویید
- مصرف داروهای استروئیدی
- عفونت لگنی
پیشگیری از آبسه پستانی
- رعایت بهداشت دوران شیردهی و شستشو نوک سینه بعد از هر بار شیردهی
- مراقبت از نوک سینه در هنگام شیردهی و جلوگیری از گاز گرفتگی و جویده شدن توسط کودک
- استفاده از پماد های ترمیم کننده و نرم کننده نوک سینه مانند پماد آ-د پس از شیردهی
- استفاده از لباس زیر لطیف و نخی به منظور عدم تحریک نوک سینه
چه زمانی نیاز است به پزشک مراجعه شود؟
در زمان مشاهده هر کدام از علائم زیر لازم است در اسرع وقت به مرکز درمانی و پزشک متخصص مراجعه شود تا از صدمات جبران ناپذیر عدم درمان آبسه جلوگیری شود.
علائم مهم و جدی آبسه سینه عبارتند از:
- تهوع و استفراغ
- تب
- سرگیجه و کاهش هوشیاری
- دردناک بودن شدید و طولانی پستان
- خروج چرک، خون یا هر ترشح غیرطبیعی از نوک پستان
- اگر پزشک برای شما درمان را شروع کرده و پس از گذشت 3 روز بیمار رو به بهبودی نبود، حتما دوباره به پزشک مراجعه شود.
روش های درمان آبسه سینه
آبسه بر اساس اندازه آن درمان های مختلفی دارد. به طور کلی ابتدا باید توسط آنتی بیوتیک های مناسب وضعیت هر فرد، عفونت تا حدی خشک شود.
- آبسه های کوچک با استفاده از سوزن یا سرنگ تخلیه می شود.
- آبسه های بزرگ ممکن است نیاز به برش کوچکی برای تخلیه داشته باشند.
- اگر آبسه وسیع و عمیق باشد، جراحی و برش عمیق تری نیاز است.
اگر مصرف آنتی بیوتیک به موقع شروع شود می توان با مصرف دقیق و مداوم آن آبسه را خشک کرد.
در زمان شیردهی در صورت مصرف آنتی بیوتیک، لازم است شیردهی را قطع کرده و تا زمانی که دوره مصرف آنتی بیوتیک ها تمام شود، با استفاده از شیردوش، شیر خارج شود.
خطرات آبسه سینه
علائم آبسه سینه مانند درد، تورم و تب سلامتی و زندگی روزمره فرد مبتلا را تحت تاثیر قرار می دهد.
فرد در مراحل اولیه، احساس درد و ناراحتی در ناحیه سینه، شانه و بازوها دارد. در مراحل پیشرفته تر کل بدن فرد تحت تاثیر عفونت ایجاد شده قرار می گیرد و علائم شدیدتر مثل تب، تهوع و بی حالی پدیدار می شوند.
آبسه اگر به موقع تشخیص داده نشود عوارضی مانند: نکروز سینه و از دست دادن توانایی شیردهی را ایجاد می کند.
در صورت انتشار عفونت در سراسر بدن، عوارضی نظیر نکروز اندام ها، نارسایی کلیه و سپسیس پدید خواهد آمد که بسیار خطرناک می باشد و زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد.
عوارض ماندگار آبسه پستان
بعضی از عوارض آبسه متاسفانه حتی بعد از درمان، برای همیشه بر جا می ماند. عوارض مانند وارونگی نوک سینه و جابجایی نوک و هاله سینه که در زیبایی سینه بسیار موثر می باشند.
البته درمان هایی مانند جراحی نوک سینه فرو رفته می تواند این عارضه را از بین ببرد.
نحوه تشخیص آبسه سینه
پزشک ایتدا با توجه به علائم و شرح حال بالینی و معاینه سینه، می تواند تشخیص آبسه سینه دهد. در مراحل بعدی و در موارد خاص ممکن است پزشک دستور به سونوگرافی دهد.
همچنین در صورت مشاهده موارد جدی تر، ممکن است نیاز به نمونه برداری برای تایید و یا رد تشخیص سرطان پستان باشد.
آیا احتمال بازگشت آبسه پستان بعد از درمان وجود دارد؟
طبق تحقیقات، حدود 53 درصد افرادی که یک بار تجربه آبسه سینه دارند، شاهد عود کردن آن می باشند.
برای پیشگری از عود مجدد آبسه بهتر است به دستورالعمل های جلوگیری از ایجاد آبسه عمل شود. همچنین ابتلا به آبسه سینه در افراد سیگاری، چاق و دیابتیک بیشتر از دیگر افراد می باشد. در نتیجه داشتن لایف استایل سالم بعد از درمان به پیشگیری از بازگشت علائم کمک شایانی می کند.
در آخر لازم به ذکر است اگرچه شیوع ابتلا به آبسه پستان در زنان شیرده بیشتر از سایر گروه ها می باشد اما تمام بانوان باید نسبت به علائم هشدار آگاه بوده و در صورت مشاهده هر علامتی به پزشک مراجعه نمایند.
همچنین داشتن روتین زندگی سالم و نگه داشتن وزن در محدوده نرمال و پرهیز از مصرف دخانیات، در جلوگیری از ابتلا به این عارضه خطرناک موثر می باشد.
سلام. من عمل جراحی باز پستان برای خارج کردن ابسه داشتم وحدودنصف سینم روخالی کرده بود و بعدازدوهفته ی نصف دیگرسینم ابسه وعفونت زده بودایااین قضیه نرمال یانه چکاربایدبکنم الان ۲ماه دارم انتی بیوتیک استفاده میکنم وویتامین دی ولی خوب نشدم وبزرگ ترشده ودردناکه ممنون میشم راهنماییم کنید.ابسه غیرشیردهی است ومن الان ۳سال شیرم قطع شده ونمیدم.
سلام. آبسه ها ي سينه گاهي عود ميكند كه بايد تخليه شود
سلام من الان حدود۴ماه ماستیت سینه دارم وتحت درمان هستم ویه مدت چرکخشک خوردم والان نیزوپرد۵ روزی ۴عددمیخورد وهی خوب میشه ودوباره عودمیکنه ممنون میشم راهنماییم کنید
سلام. ماستيت گاهي عود ميكنه. ولي بعد از مدتي خوب ميشود.
با سلام خانم دکتر.میخواستم بدونم کیفیت و کمیت درد آبسه به چه صورتی هستش؟
سلام. درد زيادي دارد.
با سلام من ۳۶ سال سن دارم.دو تا بچه دارم. پسر کوچیکم ۸ ساله شه.ولی مدت دو سال هستش که دوچار igmسینه شدم.ودر طول ای دو سال سینه هام به نوبت.یکی پس از دیگری التهاب پیدا میکنند وبعد عفونی میشن.و من مودام انتی بیوتیک وکورتون استفاده میکنم .تا حالا هم قطع نشده بیماریم .میشه بهم بگید تا کی ادامه داره .اصلا مداوا میشن
سلام. بعد از مدتي خودبخود خوب ميشود.
باسلام مدت یکماه است که سینه ی سمت راستم متورم قرمز و تب دار شده انواع انتی بیوتیک مثل سفازولین سفالکسین مفنامیک اسید وداروهای ضد التهاب سلکسیب خوردم ظاهر سینه خوب شده اما داخل سینم مثل سنگ شده ودرد داره لطفا راهنمایی کنید چه کنم؟
سلام. ممكن است ابسه باشد به جراح مراجعه كنيد.
سلام .من عفونی شد بخاطر ترکهاش . انتی بیوتیک مصرف کردم . دورش قرمز بود و اطرافش سفت شده بود ودرد شدید داشتن . الان عفونت خشک شد و زخمش خوب شد ..ولی تو همین دوران پشتم دقیقا پشت سینه نزدیک کتفم درد شدیدی دارم . تو این ۲هفته هنوز دردش ادامه داره با اینکه عفونت ظاهرا برطرف شده .. قسمت زیر سرشانه درد زیادی داره . علت چی میتونه باشه… مادر بزرگم سرطان سینه گرفت و تو سن ۳۵ سالگی یه سینش و بریدن و فوت شد ۴۰ سال پیش .البته مرگش دلیلش فرارش از بیمارستان بود ومراقبت نکردن تو دوران بستری بودن .الان این میتونه ارثی باشه ؟؟ دستم چرا درد داره انقد انگار کتفم میخاد کنده بشه از داخل
سلام. شما باید به یک متخصص جراحی عمومی مراجعه کنید تا در صورت نیاز برای شما ماموگرافی تجویز کنند.
سلام خسته نباشید.من یکساله که زایمان کردم و شیرمیدم هرچندوقت یکبار سر سینه ام حالت حباب سفید میشه و موقع شیرخوردن تو دهن بچم میترکه و رشته های باریک سفید رنگ خارج میشه اینبار یکی از سینه هام اینجور شده با این تفاوت که نوکش انگار خون جمع شده و بسیار درد دارم موقع شیردادن و میترسم تو دهن بچم سر باز کنه و خون بیاد تو دهنش باید چیکارکنم؟ممنون میشم راهنماییم کنید
سلام. شما باید به یک متخصص جراحی عمومی مراجعه کنید تا شما را معاینه کنند و در صورت نیاز برای شما ماموگرافی تجویز کنند تا علت دقیق این عارضه مشخص شود.
سلام سینه سمت چپم خیلی درد داره یه چیزسفت اندازه باطری ساعت بالاش دراومده زیربغلم دستم کتفم وحتی گردنم خیلی دردمیکنن وتب هم کردم چکارکنم مادرم سرطان سینه داشت بعد از برداشتن سینش بعدیه مدت فوت شد من۲۳سالمه ۲تابچه دارم یه۲ساله یه۳ماهه
مادر مادرم(مادربزرگم)سرطان رحم داشت وفوت شدن
خیلی نگرانم
سلام به یک متخصص جراحی مراجعه کنید تا برای شما دستور سونوگرافی و یا ماموگرافی بنویسند.
با سلام و روز بخیر خدمت شما
خانوم دکتر من حدود یک ماه پیش دچار تورم قرمزی در سینه راستم شدم که همراه با تب و لرز بود به دکتر مراجعه کردم و برام کلوگزاسیلن تجویز کردن مصرف کردم و سونو انجام دادم تو سونو گفته شد که ماستیت شدید سینه میباشدبه حجم 14سی سی که وقتی دکتر دیدن دارو رو تغییر دادن و مترونیدازول سفکسیم و پردنیزولون تجویزکردن و بعد سه روز مصرف عفونت سرباز کردو تخلیه شد… الان هنوز سینم سفتی داره ولی ظاهرسینه بهتره…. دکتر معتقد هستن ماستیت گرانامولی هست…. و گفتن باید روزی 30 میلی پردنیزولون و ناپروکسین مصرف کنی و آنتی بیوتیک هم دیگر نیازی نیس…. لطفا شما هم نظر خودتون رو بگید.
سلام من شما را معاینه نکرده ام طبق دستور پزشک معالج عمل کنید
سلام مدت یک ماهه زیر نوک سینه م یه کمی فرو رفتگی پیدا کرده بدون هیچ تغییر رنگ پوست یا تغییر دیگری،سونوگرافی هم دادم چیزی نشان نداد،آیا جای نگرانی دارد؟
سلام. به یک متخصص جراحی مراجعه کنید و در فواصل زمانی مناسب آزمایش را تکرار کنید.
سلام من ۲۳ سالم یه ابسته ۱۵×۹mm داشتم کنار سینه سمت چپم و رفتم سونوگرافی بهم انتی بیوتیک دادن کوچیک شد اما الان دوباره عود کرده و دردناکه چیکار باید کنم ممنون میشم راهنماییم کنید
سلام باید به یک متخصص جراحی مراجعه کنید تا آبسه را درناژ کنند. درمان دارویی به تنهایی کمک کننده نیست.
با سلام خانمی 32ساله هستم دچار بیماری خود ایمنی بنام سی جی دی که دفعه دوم بعد دو سال دچار ابسه سینه شدم و هر رو دفعه با عمل جراحی تخلیه شده .ایا ابسه های مکرر باعث برداشتن سینه میشود؟مجرد هم هستم
سلام شما باید معاینه شوید.
سلام خانوم دکتر
من ماستیت سینه هستم و پردنیزولون 30میلی
مصرف میکنم… میخواستم بدونم مشکلی نیست من از تقویت کننده hair vit و کلسیم همزمان استفاده کنم؟ برای ریزش مو بعد زایمان
سلام در مورد تداخل داروها از داروخانه و یا پزشک معالج سوال فرمایید.
سلام خانم دکتر سعادتی
مادر ۵۲ ساله ای دارم که سینه سمت راستش متورم و قرمز و دردناک بود بعد از مصرف ۱۴ روز آنتی بیوتیک ظاهرش خوب شده اما کمی درد دارد و داخلش سفت است به نظر شما چه کار باید بکنم؟درمان آن چیست؟ممنون از پاسخگوییتون.
سلام. شما باید به یک متخصص جراحی مراجعه کنید تا برای شما ماموگرافی تجویز کنند.